Профілактика гострих кишкових та харчових отруєнь серед дитячого населення.
Гострі кишкові інфекції
Профілактика ГКІ:
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; - не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання; - мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати; - не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Загалом за пʼять місяців 2024 року зареєстровано 19 668 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. У 2023 за аналогічний період фіксували 16 917 випадків.
Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
- сухість у роті та горлі; - підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою; - переймоподібні болі в животі; - незначне сечовипускання або його відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.
Інформаційні матеріали із зазначеного питання розміщені за посиланням: wym-1719310956653
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ЯК УНИКНУТИ, ВИЯВИТИ ТА ДОПОМОГТИ
Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.
Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.
А для початку почитайте правила збору грибів:
- збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»; - будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку); - перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте; - не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях; - не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
- гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору; - готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте; - через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити вживання грибів:
- діти; - вагітні; - літні люди; - ослаблені люди; - люди з проблемами травної системи.
Симптоми отруєння:
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі; - головний біль; - підвищення температури тіла; - галюцинації; - холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок); - судоми; - задуха; - марення; - зниження пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні:
1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112.
Повідомте:
- симптоми; - причину отруєння; - що вже робили для допомоги отруєному.
2. промийте шлунок чистою водою:
- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
3. прийміть сорбенти;
4. дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7