Профілактика гострих кишкових та харчових отруєнь серед дитячого населення.

Гострі кишкові інфекції

Профілактика ГКІ:

- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
- не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
- мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.
Загалом за пʼять місяців 2024 року зареєстровано 19 668 випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. У 2023 за аналогічний період фіксували 16 917 випадків.

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Інформаційні матеріали із зазначеного питання розміщені за посиланням: wym-1719310956653

/Files/images/2506.jpg

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ЯК УНИКНУТИ, ВИЯВИТИ ТА ДОПОМОГТИ

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.
Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.

А для початку почитайте правила збору грибів:

- збирайте лише добре відомі вам гриби.
Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
- будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба).
Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб.
Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
- не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

- гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;
- готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
- через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів:

- діти;
- вагітні;
- літні люди;
- ослаблені люди;
- люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
- різкий біль у животі;
- головний біль;
- підвищення температури тіла;
- галюцинації;
- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
- судоми;
- задуха;
- марення;
- зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112.

Повідомте:
- симптоми;
- причину отруєння;
- що вже робили для допомоги отруєному.

2. промийте шлунок чистою водою:

- випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання;
- повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3. прийміть сорбенти;

4. дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

Кiлькiсть переглядiв: 29